Heeft u een R22 installatie?

Europese regelgeving R22

Door de Europese regelgeving waarin het milieu centraal staat is besloten dat vanaf 2001 geen nieuwe koel- of vriesinstallaties en of airconditioning installaties met R22 uitgerust mogen worden. Na 2010 is het verboden om bestaande installaties bij te vullen met R22 of te onderhouden. Wat betekent dit voor u?

 

R22 bevat als koudemiddel hcfk's, waarbij de C voor Chloor staat. Chloor is mede verantwoordelijk voor de afbraak van de ozonlaag en daarom schadelijk voor het milieu. Om dit te voorkomen is besloten om volgens het opgestelde verdrag van Montreal alle hcfk's te verbannen en enkel nog gebruik te maken van hfk's waarin het schadelijke bestandsdeel Chloor is verwijderd.

 

Wat betekent dit op dit moment voor u?

Op dit moment zitten we in de fase dat alle R22 installaties nog onderhouden mogen worden door geregenereerde (teruggekomen en bewerkte) R22 te gebruiken. Dit mag nog tot het jaar 2015. Daarna is dit koudemiddel verboden.  

 

De verwachting is dat het R22 koudemiddel in de loop van 2013 tot 2014 steeds schaarser zal worden. Er mag immers geen nieuw R22 meer geproduceerd worden. Dit heeft als resultaat dat het nu al 2 maal zo duur is als een jaar geleden. 

 

Uw keuze, vervangen of juist niet?

  • Blijf ik mijn huidige installatie van minimaal 11 jaar oud onderhouden of wordt het tijd om deze te vervangen waarbij de zorgen over de beschikbaarheid van R22 worden weggenomen.
  • U heeft een installatie waarvan u aangeeft dat als deze nog een aantal jaren werkt het goed is. Dit kan natuurlijk ook, mits de apparatuur blijft werken. De leveranciers hebben niet stilgezeten. Er zijn ondertussen alternatieven waardoor bestaande installaties zonder problemen met een vervangend koudemiddel gevuld kunnen worden. Wel is het belangrijk dat daarbij wordt aangegeven dat de koelcapaciteit met 10% kan dalen. 
Koeltech probeert met u mee te denken in oplossingen als gevolg van aanpassingen in wetgeving. 

Koeltech is uw partner in koelinstallaties, vraag Koeltech voor advies, installatie, onderhoud en vervanging.

airconditioning Koeltech

airconditioning nijmegen

Airco Uden - Oss - Den Bosch | Koeltech